Saturday, April 24, 2010

Cinta Terakhir


Post kali ni bukan tentang hidupku....bukan peristiwa ketika diriku putus cinta mahupun baru bercinta..tapi tentang satu lagu yang baru dihadiahkan oleh kak cik aku semalam..memang best lagu ni..sayhdu..namun apa guna lagu jika tidak dihayati liriknya..itulah yang jari-jemariku akan bahaskan di sini..

Tiap orang punya persepsi tersendiri. Persepsi awal diriku terhadap lagu ini ialah jelek kerana seolah-olah lagu ini memuja seorang gadis secara terlampau dan akhirnya frust menonggeng. Namun, setelah menghayati berulang kali akhirnya aku keluar dengan suatu konklusi. Ia dipecahkan mengikut perenggan..

Pada perenggan pertama dan kedua itulah hakikat kebanyakan manusia kini dalam bercinta. Ketika bercinta segalanya dirasakan indah sehingga segala yang ada di dunia ini tiada tandingannya berbanding dengan buah hati masing-masing. Bak kata ustaz mahupun ustazah pada kebiasaan ceramah tentang cinta ini, "bila cinta sudah melekat, tahi kucing pun rasa coklat". Itulah kebiasaan yang di alami oleh orang yang bercinta.

Pada perenggan ketiga dan keempat pula, disitulah hakikat percintaan. Tiada siapa yang dapat menjamin rasa cinta yang ada dalam diri kepada seseorang akan kekal selamanya..sebab itu ada ulama' berpesan "jika engkau mencintai sesuatu, cintailah seadanya..kerana mungkin kelak ia akan menjadi sesuatu yang kau benci..jika kau membenci sesuatu, bencilah seadanya..kerana mungkin kelak ia akan menjadi sesuatu yang kau cintai" . Itulah hakikat percintaan manusia.. Tidak tahu apa kesudahannya. Hanya Tuhan yang mampu menentukan segalanya..Kita hanya mampu merancang dan berdoa untuk dapat yang terbaik, namun segalanya atas ketentuan serta rahmatNya.

Pengajaran yang terakhir yang ingin ku kongsi bersama disini adalah cinta manusia tiada kesudahan. Tapi cinta Allah dan Rasulullah sudah pasti berbalas dengan kesudahan yang pasti (syurga)..Hayati, renungi dan amalkanlah hadith nabi sollallohu 'alaihi wasallam (s.a.w) ini :

لا يؤمن أحدكم حتى أكون أحب إليه من والده وولده والناس أجمعين
"Tidak beriman seseorang daripada kamu sehingga aku (Rasulullah s.a.w) dicintai melebihi daripada kedua ibu bapanya, anaknya serta seluruh manusia." (Sohih Bukhari)

Maka sebagai umat Islam, urutan rasa cinta yang harus diikuti adalah :

Allah
Rasulullah S.A.W
Ibu Bapa, Anak Isteri, Keluarga & Sesama umat Islam

p/s : Kat bawah ni, aku sediakan lirik lagu Cinta Terakhir untuk rujukan semua.


Kau Cinta pertamaku
Engkau cinta terakhirku
Tiada apa yang bisa menafikan kasih kita...

Kau ayu dimataku
Satu antara seribu
Tiada tara didunia...

Mungkin kan terputus di tengah jalan
Mungkin kan terlerai tanpa ikatan
Usah ragu dengan takdir...

Mungkin kitakan berbeza haluan
Berakhirnya cerita percintaan
Segalanya ketentuan Tuhan....

Lagu/lirik: Hafiz Hamidun
Album : Single Terbaru
Munsyid : Aiman Akademi Nasyid
http://liriknasyid.com

1 comment:

  1. ya...
    cinta juga membuatkan seseorang itu buta..x kisah la buta pada penilaian,pemikiran serta tindakan..
    kadang2 smpai di luar batasan dan boleh mmbuatkan seseorg itu merana kerana terlalu taksub dgn cinta.

    ReplyDelete