Friday, January 14, 2011

2+2=1

"bakpo jadi gitu?,"itulah lontaran pertama yang diberikan oleh seniorku di fb...ku pasti ramai lagi di luar sana yang terpinga2 dengan apa yang kuperkatakan..jika diikut logik memang tak masuk akal...silap hari bulan tak boleh jadi cikgu atau ustaz lagi..kena 'blacklist' sebab tak kuasai ilmu asas matematik..hahahaha

Tapi kita kena ingat..matematik itu indah..mampu membentuk minda yang kreatif..sebab untuk mendapatkan jawapan, kita tidak perlu bergantung pada satu cara sahaja..banyak cara yang boleh digunakan...ibarat cerita guru matematik dan anak muridnya:

cikgu: ok kelas, hari ini kita akan belajar tentang tajuk ketinggian..cuba lihat menara di sebelah sekolah kita..siapa boleh beritahu cikgu berapakah ketinggiannya?..

abu: saya tahu jawapannya cikgu..


cikgu : apa jawapannya abu?

abu: kita pergi kat penjaga menara itu dan tanya ada berapa anak tangga pada menara tersebut..kemudian, kira tinggi bagi 1 anak tangga dan darabkan dengan jumlah anak tangga yang ada..


cikgu: salah!!lagi, ada jawapan lain?


abu: saya cikgu..


cikgu: kamu lagi..cepat, jangan main2 lagi..


abu: ok..mudah je cikgu..kita naik ke tingkat atas sekali pada menara itu dan unjurkan tali ke bawah..kemudian kira berapa panjang tali tu..

cikgu: salah!!lain kali jangan main2..gunakan prinsip yang cikgu ajarkan..

abu: ok..guna nisbah..ambil sebatang pensel dan jangka sudut..letakkan pensel pada kedudukan sehingga kelihatan setinggi menara jika dilihat dari bawah..ukurtinggi pensel serta jarak dari pusat jangka sudut ke pensil dan ke menara..gunakan teorem pitagoras (tan) dimana tan sudut= tinggi pensil/jarak pusat jangka sudut ke pensil...nisbahkan jarak pensel dengan jarak menara serta tinggi pensel dengan tinggi menara..kita akan dapat jawapannya..

cikgu: bagus..ini barulah apa yang cikgu ajar...kenapa tak jawab dari tadi sampai cikgu marah2?

abu: maaf cikgu...jawapan saya sebelum ini pun boleh dapat tinggi menara tu juga dan aplikasinya juga lebih mudah..cuma tidak mengikut skema pembelajaran je..


cikgu: hurm...(hanya mampu tersenyum malu sambil merenung kebenaran kata2 anak didiknya)..bukan menara je, tinggi kapal terbang pun kita boleh kira..hehe

itulah keindahan matematik..jua tanda keindahan ilmu Allah..
biar ku uraikan simpula persoalan yang bermain di kepala semua pada persamaan 2+2=1 ini..
ia bukan kisah 4 orang isteri yang berkahwin dengan seorang suami dan tinggal sebumbung, bukan jua seorang isteri yang dipilih daripada 4 orang calon..tapi itulah tempoh waktu yang ku punya kini..
telah genap 2 minggu..tinggal 2 minggu lagi kerana ku hanya diberi kesempatan oleh Allah hanya sebulan untuk bersama mereka....

semoga mereka akan pejuang agama dalam apa jua bidang kelak..semoga saham yang kulaburkan selama sebulan akan berkekalan hingga hari akhirat walau setelah ketiadaanku di atas muka bumi ini..amiin..

No comments:

Post a Comment