Thursday, May 12, 2011

Cinta pun boleh 'upgrade'???


Itulah kata2 yang terpacul di lubuk hatiku dalam nada sedikit janggal semasa membaca artikel ust.Pahrol Juoi yang merupakan sebahagian daripada isi majalah solusi edisi 31..namun itulah yang mendorong diri ini untuk membacanya hingga ke penghujung penceritaan..ternyata isinya amat mendalam menyelusuri dasar hati..

Selama ini ramai di antara kita yang berfikir bahawa rasa cinta kepada pasangan hingga sanggup berbuat apa sahaja itulah cinta yang tertinggi bagi 2 pasangan yang sedang bercinta..contohnya rasa cinta seorang isteri yang sanggup menghabiskan segala keringatnya untuk memasak, menggosok baju suami dan suami yang menghadiahkan barang kemas semasa ulangtahun perkahwinan serta ucapan2 romantis setiap hari..namun itu semua masih belum cukup untuk mencapai tahap cinta tertinggi..di manakah kurangannya???

Kekurangannya adalah tiadanya cinta yang dipandu kepada Pemberi Cinta..yang menyemai rasa cinta kepada dua pasangan..rasa yang sama yang pernah singgah di lubuk hati Adam a.s dan Hawa..kita terlalu asyik dengan pemberianNya dengan melupakan pemberinya..ibarat kacang lupakan penanamnya..

Alangkah indah jika segala pengorbanan kita itu terus dihubungkan kepada Allah...contohnya dalam berkhidmat untuk suami beserta niat yang ikhlas tanda syukur kerana dikurniakan seorang pembela di kala suka dan duka...juga rasa syukur suami kepada Tuhan kerana dikurniakan seorang isteri yang memahami..menasihati dalam segala perkara..dalam masa yang sama bersama2 mengejar cinta Ilahi..

Cuba semak rumah tangga kita yang dibina selama ini adakah telah mencapai cinta tahap pertama??adakah rumah kita diiisi dengan alunan bacaaan Al-quran setiap hari? Adakah rasa untuk bersama2 mendalami ilmu agama sesama ahli keluarga? Hidupkah amalan berpesan2 kepada kebenaran dan kesabaran?..timbulkah rasa hormat kepada sesama ahli dan rasa kehambaan kepada Allah? mungkin banyak lagi contoh yang boleh kita guna untuk menjadi kayu ukur sejauh mana tahap cinta kita..

Ayuh bersama2 kita tingkatkan rasa cinta kita itu..bagi pasangan yang belum berkahwin tingkatkanlah tahap cintamu dengan menjaga kesuciannya daripada dinoda oleh sms,perbualan dan perjumpaan yang sia-sia dan menjadi bunga2 zina..tunggulah hingga tiba masanya...sesungguhnya Allah bersama2 dengan orang yang sabar..

No comments:

Post a Comment