Wednesday, July 21, 2010

Cintakan Allah & Cinta kerana Allah I

Satu tajuk yang menarik untuk dikongsi..apatah lagi bila berkaitan dengan cinta..pasti ramai yang teruja..tapi bak kata seorang teman di FB, benarkah kita cintakan Allah? Benarkah segala yang kita cinta di atas dunia ini semata-mata kerana Allah?

Jika benar kita cintakan Allah, apa buktinya? cukupkah sekadar solat 5 waktu yang kadang2 tak penuh sehari semalam & yang kadang2 nak habis waktu baru kita kerjakan?cukupkah sekadar dengan menunaikan rukun Islam yang lima sedangkan rukun Iman yang enam masih tak lengkap lagi?..haha..sungguh banyak persoalan untuk membuktikan cinta kepada Allah..tapi itulah hakikat hamba yang seharusnya menyintai tuannya yang juga menciptakan dirinya...maka seharusnya cinta yang sepatutnya adalah sepenuh jiwa hingga sanggup berkorban nyawa..cinta yang tiada penghujungnya..

Amalan yang diwajibkan ke atas kita, mampukah ia menjadi jambatan penghubung cinta kita kepada Allah?

Andai cukup syarat serta rukun mengerjakannya, ia cukup untuk melepaskan kita daripada tanggungjawab...namun jika tiada keikhlasan dihati, bagaimana kita ingin menjamin ia akan diterima Allah?..perlu diingat bahawa keikhlasan itu takkan wujud tanpa cinta..ibarat ikhlas menolong ibu bapa..mesti didahulukan cinta kepada mereka...begitu jugalah jika ingin ikhlas menunaikan cinta kepada Allah..harus ada cinta yang tiada berbelah bahagi kepada Si Dia, Sang Pencipta.

Cinta boleh dipupuk
....macam orang2 dahulu yang bercinta selepas kahwin..cinta hanya dipupuk selepas kahwin kerana mereka berkahwin atas pilihan keluarga dah masih belum mengenali hati masing-masing..pelbagai cara ang dilakukan untuk memupuk cinta seperti memasak bersama, berkongsi cerita sebelum tidur dan lain-lain lagi..pendek kata, semuanya dilakukan bersama..begitu jugalah jika ingin memupuk cinta kepada Allah, harus merasakan Allah sentiasa bersama-sama kita..Dia melihat dan memerhatikan tiap gerak laku kita..


Selain itu, banyakkan menyebut namaNya seperti kita selalu menyebut-nyebut nama orang yang kita cintai dan memuji mereka..sedangkan Allah yang lebih layak dipuji dan dipuja kerana segala nikmat yang kita dapat datang daripada Dia..namun jangan lupa juga berselawat, jika tidak samalah kita dengan bani Israel.. kerana Bani Israil turut mengakui kewujudan Allah namun menafikan kewujudan Nabi Muhammmad s.a.w.

Usaha lain yang boleh dilakukan adalah banyakkan amalan sunat..kerana selain menampung amalan wajib, amalan sunat inilah yang membantu untuk kita lebih dekat dengan Tuhan..ia boleh diibaratkan dengan mee goreng..mee itu adalah kewajipan yang kita kerjakan..rasanya adalah keikhlasan yang kita lahirkan..dan bagaimana mee itu dihias dan dipersembahkan itulah amalan sunat..jika tak cantik dan rasanya tak sedap pun ia masih di panggil mee goreng..namun, mungkin pelanggan akan menolaknya..jika rasanya sedap, pasti pelanggan akan memujinya..apatahlagi jika persembahannya baik dan rasanya sedap sudah pasti kita jatuh cinta dan takkan beli mee goreng daripada kedai lain..begitu jugalah ingin meraih cinta Allah..andai Dia cintakan kita, insya-Allah Dia akan semaikan benih cinta kepada Dia dalam hati kita..cinta Allah itulah cinta yang abadi..


Itu baru cinta kepada Allah, bagaimana cinta kerana Allah?..fikir2kanlah..
(bersambung di siri akan datang-Cintakan Allah & Cinta kerana Allah II)

2 comments:

  1. assalamualaikum... halalkan ek if saya nak copy pape isu kat blog awak. tq

    ReplyDelete
  2. wa'alikumussalam..silakn..lgpn xbyk yg sy dpt kongsi...hanya secebis ilham pemberian yg Maha Esa.

    ReplyDelete